NAMWONYECHON BY KENSINGTON
Kompleks tradycyjnych domów został zbudowany w 2016 roku z wykorzystaniem naturalnych materiałów (czerwona glina, bambus i wodorosty). W skład kompleksu wchodzi 22 pokoje z dużymi oknami, aby podziwiać przyrodę wewnętrznego dziedzińca. W pawilonie Buyongjeong odbywają się różne zajęcia rozrywkowe dla gości, takie jak tworzenie wachlarzy. W hotelu można również wypożyczyć hanbok i zrobić zdjęcia. Dzięki okrągłemu żetonowi „mapae” z nazwą pokoju, który jest wydawany podczas rejestracji w hotelu, goście mogą bezpłatnie odwiedzić pawilon Gwanghallu w parku tematycznym Chunhyang w Namweon.
NOWOCZESNE HOTELE
Seamarq Hotel https://www.seamarqhotel.com/mobile/eng
Shilla Hotel https://shillahotels.com/index.do
Four Seasons Hotel Seoul https://www.fourseasons.com/seoul/
Signiel Seoul https://www.lottehotel.com/seoul-signiel/en.html
Ananti Cove https://ananti.kr/en
Lotte Resort Jeju Art Villas https://www.lotteresort.com/artvillas/en/about
Podo Hotel https://thepinx.co.kr/
Lotte Resort Sokcho https://www.lotteresort.com/sokcho/en/about
The Shilla Jeju https://www.shilla.net/jeju/index.do
Waon https://en-waon.stayfolio.biz/?redirect=no
South Cape Spa & Suite https://southcape.co.kr/index.asp
Park Hyatt Seoul https://www.hyatt.com/en-US/hotel/south-korea/park-hyatt-seoul/selph
Ryse, Autograph Collection https://rysehotel.com/
Conrad Seoul https://conradseoul.co.kr/hub/en/main.do
GOURMET
SEOKPARANG
Seokparang to aneks do budynku rezydencji Seokpajeong, wysokiego urzędnika z czasów późnej dynastii Joseon. Tutaj można cieszyć się wspaniałymi widokami tradycyjnej restauracji i ogrodu, a także spróbować dań królewskiego dworu, takich jak zupa „sinsollo” i pszenne naleśniki z przystawkami „gujeolpan”.
GAON
Gaon to tradycyjna koreańska restauracja zarządzana przez dział gastronomiczny marki ceramiki grupy GwangJuYo. Kuchnia w Gaon odzwierciedla unikalność koreańskiej kultury żywieniowej, wykorzystując sezonowe i lokalne produkty stosowane na królewskim dworze.
104 (BAEKSA)
Restauracja 104 (Baeksa) została założona przez szefa kuchni i pioniera koreańskiej kuchni wykwintnej, Lee Jong-kuka. Na parterze domu mieści się noodle bar, a menu zmienia się w zależności od sezonowych składników, takich jak makaron z grzybami „neungi” lub „songi”. Na drugim piętrze co miesiąc serwowane są dania z różnymi sezonowymi składnikami. Na trzecim piętrze oferowane są potrawy z menu dla VIP-ów.
LA YEON
Pierwsza na świecie koreańska restauracja, która zdobyła trzy gwiazdki Michelin. Znajduje się na 23 piętrze Shilla Hotel w Seulu. Menu oparte jest na tradycyjnych koreańskich przepisach. Specjalności restauracji to pszenne naleśniki, przystawki „gujeolpan” i najwyższej jakości koreańska wołowina. Restauracja używa misek z białej porcelany, srebrnej zastawy stołowej, naczyń mosiężnych i porcelanowych oraz innych tradycyjnych przedmiotów serwisu.
POOM SEOUL
Restauracja Poom Seoul oferuje gościom dania nowoczesnej kuchni i dania z czasów dynastii Joseon w nowoczesnej formie. W restauracji znajduje się specjalistyczne menu wegetariańskie. Restauracja jest położona na górze Namsan i oferuje wspaniały widok na Seul. Wymagana jest wcześniejsza rezerwacja.
BANYAN TREE FESTA BY MINGOO
Restauracja kuchni europejskiej Festa Dining w spa-hotel Namsan Banyan Tree Club zdobyła 2 gwiazdki Michelin.
O’SULLOC 1979
Herbaciarnia na wyspie Jeju, gdzie serwuje się zieloną herbatę marki Osulloc. Wyjątkowy styl miejsca podkreślają dzieła koreańskiej sztuki garncarskiej. Goście mogą kupić zestawy z białej porcelany jako doskonałą pamiątkę z Korei.
KWON SOOK SOO
Wśród koreańskich tradycji istnieje etykieta żywieniowa, gdzie każdy gość ma osobny stolik. W restauracji współczesnej kuchni koreańskiej Kwon Sook Soo dostępne są takie stoliki dla gości. Drugą cechą restauracji jest użycie tradycyjnych esencji, sosów i solonych owoców morza „jeotgal” w przygotowywaniu potraw.
ONJIUM
Onjium to kulinarna studio, która prezentuje tradycyjne koreańskie potrawy. Tutaj można spróbować zdrowej żywności, takich jak galaretka z fasoli mung „tangpyeongchae”, duszone żeberka „galbijjim” z Jinju, strzykwy, galaretka „jokpyeon” oraz grzyby „neungi”.
HYUNDAMWON GRILL
Hyundamwon Grill to koreańska restauracja specjalizująca się w daniach z wołowiny, która przyjmuje tylko jedno rezerwację dziennie. W lokalu serwowanych jest siedem rodzajów „omakase” z koreańskiej wołowiny, w tym specjalne kawałki i dania z najlepszymi sezonowymi składnikami.
BORN AND BRED
Born And Bred to firma zajmująca się sprzedażą wysokiej jakości koreańskiej wołowiny od 40 lat. Przy zamawianiu dań z grilla, profesjonalny grill-mistrz pomaga w przygotowaniu potraw. W restauracji dostępne są dwa rodzaje kolacji: „kolacja bez krawata”, oferująca dania z menu, oraz „prywatna kolacja”, podczas której serwowane są różne kawałki i dania z wołowiny.
JOO OK
Joo Ok to nowoczesna koreańska restauracja. Rozpoczęła działalność jako małe bistro w dzielnicy Cheongdam-dong w 2016 roku, a w 2019 roku przeniosła się na trzecie piętro hotelu Plaza. Do przygotowywania potraw używa się oleju z nasion perilli, 30 rodzajów fermentowanych sosów, sezonowych składników i owoców morza, koreańskiej wołowiny, wieprzowiny i kurczaka. Zdobyła gwiazdkę Michelin w 2023 roku.
MOSU SEOUL
Mosu Seoul to restauracja nowoczesnej kuchni. Specjalność szefa kuchni to przekąska z łopianu, którą rodzice przygotowywali mu w dzieciństwie.
SPACE O
W tej nowoczesnej koreańskiej restauracji, razem z tradycyjnymi likierami i herbatą, gościom proponuje się program o historii potraw „Kulturalna rozmowa”. W restauracji prowadzone są lekcje gotowania i tradycyjna ceremonia herbaciana, oferowane są również piesze wycieczki po dzielnicach Insadong i Bukchon. Restauracja znajduje się na dachu hotelu Insadong Nine Tree Premier i oferuje unikalne
koreańskie menu, w którym znajdują się smażone w oleju liście porfiry, potrawa z tofu
„gangneung chodang dubu tapas”, zielona sałata z olejem perilli i inne.
CONRAD SEOUL VVERTIGO
Bar na dachu 9-piętrowego budynku Conrad Seoul. W barze można spróbować dań z grilla przygotowanych przez szefa kuchni hotelu Conrad oraz piwa rzemieślniczego, koktajlu w formie waty cukrowej „Blossom” i firmowego koktajlu w formie lodów „Vvertigo Popsicle”.
VISTA WALKERHILL SEOUL RE:BAR
Zarówno bar, jak i restauracja słyną z firmowych koktajli, piwa rzemieślniczego i różnych napojów, serwowanych przy najdłuższym w Korei, 18-metrowym barze.
WYJĄTKOWE MIEJSCA I AKTYWNOŚCI
Luksusowe wakacje w Korei – to nie tylko hotele i restauracje, ale także niezwykłe miejsca, galerie oraz unikalne doświadczenia, takie jak programy Templestay – pobyt na terenie świątyni, medytacja i ogólne zanurzenie się w życiu buddyjskiego mnicha.