LUKSUSOWY WYPOCZYNEK

MIESZKANIE W TRADYCYJNYM DOMU

Noclegi w Korei nie ogranicza się tylko do luksusowych pięciogwiazdkowych hoteli, ale obejmuje także tradycyjne domy.
GURUME

Miasto Andong w prowincji Gyeongsangbuk to miejsce, gdzie można zanurzyć się w tradycyjnej kulturze koreańskiej arystokracji i konfucjańskich uczonych. Kompleks Gurume składa się z 7 starych tradycyjnych domów Andong, które są wyposażone w nowoczesne udogodnienia, ale zachowują swój pierwotny kształt. Do dyspozycji gości kompleksu są wygodne łazienki, systemy klimatyzacyjne i grzewcze, śniadanie, usługi konsjerża i sejf. Na terenie kompleksu znajdują się restauracja i kawiarnia. Gościom oferowany jest program rozrywkowy, który pozwala poznać tradycyjną kulturę i kuchnię. Kompleks jest otoczony lasem, a wzdłuż brzegu rzeki Nakdong rozciągają się ścieżki spacerowe w granicach kompleksu.

GYEONGWONJAE AMBASSADOR INCHEON

Gyeongwonjae Ambassador znajduje się w centralnym parku międzynarodowego miasta Songdo. Hotel został zbudowany z użyciem głównych stylów architektonicznych dynastii Goryeo i Joseon i jest podzielony na dwie części: pokoje i sale bankietowe. Hotel łączy tradycyjny dom hanok z nowoczesnymi udogodnieniami: papier na oknach, stropowe sufity, koreańska pościel i wanna z drewna cyprysowego.

RAKKOJAE

Rakkojae to tradycyjny koreański dom w Seulu. Nazwa Rakkojae oznacza „miejsce, gdzie można cieszyć się starożytnością, gdzie dusza się oczyszcza i łagodnieje sama z siebie”. Na terenie hotelu kiedyś znajdowały się 4 domy, zbudowane w 1880 roku i przebudowane w jeden dom, aby uniknąć rozbiórki przez władze miejskie. Podczas remontu mistrzowie koreańskiej architektury odrestaurowali pawilony, staw, hol między pokojami, tradycyjne dachówki, płot, kominy i podest „chandokdae”. Pokoje domu mają ogrzewanie podłogowe inkrustowane naturalnym nefrytem, a na dziedzińcu znajduje się sauna z czerwonej gliny.

CHIWOONJUNG

Hotel znajduje się w skansenie Bukchon w Seulu. Sama nazwa Chiwoonjung pochodzi od nazwy pawilonu, w którym zatrzymywał się król, opuszczając pałac. 4 pokoje hotelowe są umeblowane tradycyjnymi meblami, ozdobione ceramiką, koreańskim papierem i składanymi parawanami. W każdym pokoju znajduje się wanna z drewna cyprysowego. Dla gości organizowane są płatne programy rozrywkowe, takie jak przygotowywanie tradycyjnych słodyczy, szycie „gyubang” i inne.
NAMWONYECHON BY KENSINGTON

Kompleks tradycyjnych domów został zbudowany w 2016 roku z wykorzystaniem naturalnych materiałów (czerwona glina, bambus i wodorosty). W skład kompleksu wchodzi 22 pokoje z dużymi oknami, aby podziwiać przyrodę wewnętrznego dziedzińca. W pawilonie Buyongjeong odbywają się różne zajęcia rozrywkowe dla gości, takie jak tworzenie wachlarzy. W hotelu można również wypożyczyć hanbok i zrobić zdjęcia. Dzięki okrągłemu żetonowi „mapae” z nazwą pokoju, który jest wydawany podczas rejestracji w hotelu, goście mogą bezpłatnie odwiedzić pawilon Gwanghallu w parku tematycznym Chunhyang w Namweon.

NOWOCZESNE HOTELE

Seamarq Hotel https://www.seamarqhotel.com/mobile/eng
Shilla Hotel https://shillahotels.com/index.do
Four Seasons Hotel Seoul https://www.fourseasons.com/seoul/
Signiel Seoul https://www.lottehotel.com/seoul-signiel/en.html
Ananti Cove https://ananti.kr/en
Lotte Resort Jeju Art Villas https://www.lotteresort.com/artvillas/en/about
Podo Hotel https://thepinx.co.kr/
Lotte Resort Sokcho https://www.lotteresort.com/sokcho/en/about
The Shilla Jeju https://www.shilla.net/jeju/index.do
Waon https://en-waon.stayfolio.biz/?redirect=no
South Cape Spa & Suite https://southcape.co.kr/index.asp
Park Hyatt Seoul https://www.hyatt.com/en-US/hotel/south-korea/park-hyatt-seoul/selph
Ryse, Autograph Collection https://rysehotel.com/
Conrad Seoul https://conradseoul.co.kr/hub/en/main.do

GOURMET

SEOKPARANG

Seokparang to aneks do budynku rezydencji Seokpajeong, wysokiego urzędnika z czasów późnej dynastii Joseon. Tutaj można cieszyć się wspaniałymi widokami tradycyjnej restauracji i ogrodu, a także spróbować dań królewskiego dworu, takich jak zupa „sinsollo” i pszenne naleśniki z przystawkami „gujeolpan”.

GAON

Gaon to tradycyjna koreańska restauracja zarządzana przez dział gastronomiczny marki ceramiki grupy GwangJuYo. Kuchnia w Gaon odzwierciedla unikalność koreańskiej kultury żywieniowej, wykorzystując sezonowe i lokalne produkty stosowane na królewskim dworze.

104 (BAEKSA)

Restauracja 104 (Baeksa) została założona przez szefa kuchni i pioniera koreańskiej kuchni wykwintnej, Lee Jong-kuka. Na parterze domu mieści się noodle bar, a menu zmienia się w zależności od sezonowych składników, takich jak makaron z grzybami „neungi” lub „songi”. Na drugim piętrze co miesiąc serwowane są dania z różnymi sezonowymi składnikami. Na trzecim piętrze oferowane są potrawy z menu dla VIP-ów.

LA YEON

Pierwsza na świecie koreańska restauracja, która zdobyła trzy gwiazdki Michelin. Znajduje się na 23 piętrze Shilla Hotel w Seulu. Menu oparte jest na tradycyjnych koreańskich przepisach. Specjalności restauracji to pszenne naleśniki, przystawki „gujeolpan” i najwyższej jakości koreańska wołowina. Restauracja używa misek z białej porcelany, srebrnej zastawy stołowej, naczyń mosiężnych i porcelanowych oraz innych tradycyjnych przedmiotów serwisu.

POOM SEOUL

Restauracja Poom Seoul oferuje gościom dania nowoczesnej kuchni i dania z czasów dynastii Joseon w nowoczesnej formie. W restauracji znajduje się specjalistyczne menu wegetariańskie. Restauracja jest położona na górze Namsan i oferuje wspaniały widok na Seul. Wymagana jest wcześniejsza rezerwacja.

BANYAN TREE FESTA BY MINGOO

Restauracja kuchni europejskiej Festa Dining w spa-hotel Namsan Banyan Tree Club zdobyła 2 gwiazdki Michelin.

O’SULLOC 1979

Herbaciarnia na wyspie Jeju, gdzie serwuje się zieloną herbatę marki Osulloc. Wyjątkowy styl miejsca podkreślają dzieła koreańskiej sztuki garncarskiej. Goście mogą kupić zestawy z białej porcelany jako doskonałą pamiątkę z Korei.

KWON SOOK SOO

Wśród koreańskich tradycji istnieje etykieta żywieniowa, gdzie każdy gość ma osobny stolik. W restauracji współczesnej kuchni koreańskiej Kwon Sook Soo dostępne są takie stoliki dla gości. Drugą cechą restauracji jest użycie tradycyjnych esencji, sosów i solonych owoców morza „jeotgal” w przygotowywaniu potraw.

ONJIUM

Onjium to kulinarna studio, która prezentuje tradycyjne koreańskie potrawy. Tutaj można spróbować zdrowej żywności, takich jak galaretka z fasoli mung „tangpyeongchae”, duszone żeberka „galbijjim” z Jinju, strzykwy, galaretka „jokpyeon” oraz grzyby „neungi”.

HYUNDAMWON GRILL

Hyundamwon Grill to koreańska restauracja specjalizująca się w daniach z wołowiny, która przyjmuje tylko jedno rezerwację dziennie. W lokalu serwowanych jest siedem rodzajów „omakase” z koreańskiej wołowiny, w tym specjalne kawałki i dania z najlepszymi sezonowymi składnikami.

BORN AND BRED

Born And Bred to firma zajmująca się sprzedażą wysokiej jakości koreańskiej wołowiny od 40 lat. Przy zamawianiu dań z grilla, profesjonalny grill-mistrz pomaga w przygotowaniu potraw. W restauracji dostępne są dwa rodzaje kolacji: „kolacja bez krawata”, oferująca dania z menu, oraz „prywatna kolacja”, podczas której serwowane są różne kawałki i dania z wołowiny.

JOO OK

Joo Ok to nowoczesna koreańska restauracja. Rozpoczęła działalność jako małe bistro w dzielnicy Cheongdam-dong w 2016 roku, a w 2019 roku przeniosła się na trzecie piętro hotelu Plaza. Do przygotowywania potraw używa się oleju z nasion perilli, 30 rodzajów fermentowanych sosów, sezonowych składników i owoców morza, koreańskiej wołowiny, wieprzowiny i kurczaka. Zdobyła gwiazdkę Michelin w 2023 roku.

MOSU SEOUL

Mosu Seoul to restauracja nowoczesnej kuchni. Specjalność szefa kuchni to przekąska z łopianu, którą rodzice przygotowywali mu w dzieciństwie.

SPACE O

W tej nowoczesnej koreańskiej restauracji, razem z tradycyjnymi likierami i herbatą, gościom proponuje się program o historii potraw „Kulturalna rozmowa”. W restauracji prowadzone są lekcje gotowania i tradycyjna ceremonia herbaciana, oferowane są również piesze wycieczki po dzielnicach Insadong i Bukchon. Restauracja znajduje się na dachu hotelu Insadong Nine Tree Premier i oferuje unikalne
koreańskie menu, w którym znajdują się smażone w oleju liście porfiry, potrawa z tofu
„gangneung chodang dubu tapas”, zielona sałata z olejem perilli i inne.

CONRAD SEOUL VVERTIGO

Bar na dachu 9-piętrowego budynku Conrad Seoul. W barze można spróbować dań z grilla przygotowanych przez szefa kuchni hotelu Conrad oraz piwa rzemieślniczego, koktajlu w formie waty cukrowej „Blossom” i firmowego koktajlu w formie lodów „Vvertigo Popsicle”.

VISTA WALKERHILL SEOUL RE:BAR

Zarówno bar, jak i restauracja słyną z firmowych koktajli, piwa rzemieślniczego i różnych napojów, serwowanych przy najdłuższym w Korei, 18-metrowym barze.

WYJĄTKOWE MIEJSCA I AKTYWNOŚCI

Luksusowe wakacje w Korei – to nie tylko hotele i restauracje, ale także niezwykłe miejsca, galerie oraz unikalne doświadczenia, takie jak programy Templestay – pobyt na terenie świątyni, medytacja i ogólne zanurzenie się w życiu buddyjskiego mnicha.
NARODOWE MUZEUM KOREI

Muzeum światowej klasy, w którym przechowywanych i eksponowanych jest ponad 300 000 artefaktów. Zwiedzający mogą ocenić kolekcje z każdego okresu historycznego, od paleolitu po czasy współczesne. Z głównej klatki schodowej muzeum roztacza się widok na wieżę góry Namsan. Na terenie muzeum znajduje się koreańska restauracja Kyunchon Satap, restauracja Goulmot, ogrody z sadzawkami i altanami.

KOREAŃSKIE MUZEUM MEBLI

Najpiękniejsze muzeum w Seulu według CNN. Można tu zobaczyć 10 tradycyjnych domów „hanok” i ponad 2000 eksponatów tradycyjnych koreańskich mebli drewnianych z XVIII-XIX wieku. Wymagana jest rezerwacja. Wycieczka z przewodnikiem trwa około godziny.
PAWILON GYEONGHOERU W PAŁACU GYEONGBOKGUNG

Królewski pałac Gyeongbokgung z dynastii Joseon został zbudowany zgodnie ze wszystkimi zasadami feng shui. Pawilon Gyeonghoeru to jedna z najpiękniejszych budowli na terenie pałacu, szczególnie nocą. Wymagane jest wcześniejsze zgłoszenie na nocną wycieczkę, którą prowadzi profesjonalny przewodnik przez godzinę.

OGRÓD HUWON W PAŁACU CHANGDEOKGUNG

Ogród Huwon na terenie pałacu był sekretnym miejscem, do którego wstęp miał tylko król. Pawilon, sadzawka i kamienne figury ogrodu tworzą niepowtarzalny i harmonijny krajobraz. Ogród można zwiedzać w ciągu 90 minut. Dostępne są wycieczki w językach angielskim, chińskim i japońskim. Ogród jest również otwarty na nocne wycieczki przez kilka miesięcy w roku.

ŚWIĄTYNIA JINGWANSA

Najdroższa na świecie gastronomiczna wycieczka prywatnym samolotem po Europie i Azji, «Culinary Discovery Tour» obejmuje krótki przystanek w Korei. Spośród wielu najlepszych koreańskich restauracji wybrano świątynię Jingwansa, w której można spróbować jedzenia świątynnego. Do jego przygotowania używane są tylko ekologiczne warzywa i zioła bez silnego zapachu. Specjalny aromat i smak potrawom ze świątyni nadają pasta sojowa „doenjang”, pasta z czerwonej papryki „gochujang” oraz sos sojowy „ganjang”. W niedziele można wziąć udział w ceremonii składania darów i jedzenia dla Buddy.

RYBACKA WIOSKA HADO

Na wyspie Jeju znajduje się wioska Hado, w której do dziś zachowała się tradycja nurkowania „haenyeo”, gdzie nurkowie zanurzają się na głębokość bez sprzętu tlenowego. „Haenyeo” została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO jako jeden z symboli wyspy. Kultura „haenyeo” jest starannie chroniona.

NARODOWY TEATR KOREI

Pierwszy narodowy teatr w Azji, założony w 1950 roku. W repertuarze teatru znajdują się ekskluzywne przedstawienia, takie jak NT (National Theatre) Live, przedstawienia zaproszonych zespołów zagranicznych oraz uliczne performance. Dla zagranicznych odwiedzających oferowane są kursy, wykłady i warsztaty koreańskiego sztuki scenicznej.

TEATR JEONGDONG

Teatr Jeongdong to sala koncertowa, zbudowana na wzór pierwszego nowoczesnego narodowego teatru „Wongaksa” w Korei. Podstawę repertuaru stanowią tradycyjne i kreatywne spektakle oparte na klasycznych dziełach, a także organizowane są serie występów plenerowych.

TEMPLESTAY W ŚWIĄTYNI WOLJEONGSA

Świątynia Woljeongsa znajduje się w głębi lasu świerkowego na zachodzie gór Odaesan. Ścieżka Seonjae-gil, łącząca świątynie Woljeongsa i Sangwonsa, idealnie nadaje się do medytacji. Świątynia oferuje takie programy jak Templestay, robienie korali z 108 paciorków, rozmowa z mnichami, medytacja, medytacyjny spacer po lesie świerkowym, robienie lampionów z lotosu i inne.

TEMPLESTAY W ŚWIĄTYNI NAKSANSA

Świątynia Naksansa, położona u podnóża góry, znana jest jako świątynia z widokiem na Morze Wschodnie, spełniająca życzenia. Drewniany budynek został zniszczony przez pożar w 2005 roku i odbudowany. W pobliżu świątyni znajdują się popularne atrakcje: pawilon Uisangdae, 16-metrowy posąg Buddy Haesu Gwaneum i pustelnia Hongryeonam. Program Templestay w świątyni Naksansa obejmuje warsztaty i relaksację.

TEMPLESTAY W ŚWIĄTYNI BULGUKSA

Świątynia Bulguksa, wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO, do dziś uważana jest za jedną z głównych świątyń koreańskiego buddyzmu. Podczas programu Templestay w świątyni Bulguksa można zapoznać się z buddyzmem i kulturą Silla.

NOWOCZESNE OBIEKTY KULTURY

NARODOWE MUZEUM SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ W SEULU

Narodowe Muzeum Sztuki Współczesnej w Seulu zostało otwarte w 2013 roku. To muzeum bez murów i ogrodzeń, na którego dziedzińcu wystawione są dzieła sztuki przyciągające wielu odwiedzających. Odbywają się tu wystawy, pokazy filmowe i spektakle. Muzeum jest zamknięte 1 stycznia i w dni świąt państwowych, a w piątki i soboty jest otwarte do 21:00.

MUZEUM BONTE

W Muzeum Bonte zgromadzone i prezentowane są dzieła tradycyjnych i nowoczesnych rzemiosł.
Na dziedzińcu muzeum znajdują się rzeźby Davida Gersteina i innych światowej klasy rzeźbiarzy. W salach wystawowych prezentowane są dzieła tradycyjnych rzemiosł, światowej sławy artystów oraz tradycyjne koreańskie akcesoria rytualne. Z okien kawiarnianych muzeum rozciąga się widok na jezioro i górę Sanbangsan.

SPACE

W Muzeum Sztuki Współczesnej znanego kolekcjonera i przedsiębiorcy Kim Chang-ila zgromadzono ponad 3700 prac znanych krajowych i zagranicznych artystów, zbieranych przez 35 lat. Oddziały muzeum znajdują się w Seulu i na wyspie Jeju.

MUZEUM SAN

Muzeum San zostało dwukrotnie wpisane przez Koreańską Organizację Turystyczną na listę „100 miejsc w Korei, które musi odwiedzić każdy Koreańczyk”. Wzdłuż trasy spacerowej znajdują się centrum powitalne, ogród kwiatowy, ogród wodny, główny budynek, ogród kamienny i sala Jamesa Turrella.


DONGDAEMUN DESIGN PLAZA (DDP)

Na miejscu, gdzie stoi nowoczesne DDP, wcześniej znaleziono pozostałości murów obronnych Seulu z czasów dynastii Joseon, a później znajdował się tam stadion Dongdaemun. Budynek został zbudowany w 2014 roku według projektu światowej sławy architektki Zahy Hadid. W DDP na stałe prezentowana jest ekspozycja reliktów tradycyjnej koreańskiej kultury.
PANMUNDŻOM

Panmundżom to miejsce podpisania zawieszenia broni w 1953 roku (50 km na północ od Seulu). Aby odwiedzić Panmundżom, należy uzyskać zgodę Narodowej Służby Wywiadu i mieć przy sobie dowód tożsamości. Wycieczki odbywają się trzy razy dziennie dla grup liczących 30-45 osób.
RYNEK KWANGJANG

Pierwszy stały rynek w Korei, na terenie którego znajduje się około 90 restauracji. Jest znany z ubrań
„hanbok” wykonanych z lnu i bawełny.
LUKSUSOWY POCIĄG TURYSTYCZNY HAERANG

Luksusowy pociąg turystyczny Haerang to ekskluzywny pociąg turystyczny. W wagonie Four Seasons Lounge znajdują się czasopisma, gazety, tablety i konsole do gier, a także odbywają się tam wydarzenia kulturalne, występy i koncerty. Istnieją 3 programy: trzydniowa wycieczka po całym kraju i dwudniowe wycieczki po regionach wschodnich i zachodnich. Na każdej stacji pasażerów wita specjalny autobus na wycieczki turystyczne.

WARSZTATY

BROWAR SHINPYEONG

Browar Shinpyeong został założony w 1933 roku. Produkuje się tu wino z białego lotosu, a także odbywają się programy degustacyjne, kursy produkcji ryżowego alkoholu „makgeolli”, klasy sommeliera „makgeolli” i inne.

SOLSONGJU

Goście mogą degustować tradycyjne koreańskie napoje alkoholowe, przygotowywać koktajle, próbować „soju” według starożytnych przepisów oraz odwiedzać pobliskie atrakcje turystyczne.

JUNGWONDANG

„Cheongmyeongju” to napój, który spożywano na początku sezonu pracy na polach. Przepis na Ceongmyeongju został utracony podczas japońskiej okupacji, ale później odzyskany. Organizowane są tu zajęcia z produkcji tradycyjnych koreańskich napojów alkoholowych i programy degustacyjne dla grup od 4 osób. W Centrum Ceramiki można malować naczynia ceramiczne, tworzyć kieliszki i miski.
BROWAR ANDONGSOJU

„Soju” to popularny koreański napój alkoholowy. Pierwotnie używano go do celów leczniczych, a także uważano za królewski alkohol wysokiej jakości. Organizowane są tu programy produkcji napojów alkoholowych i degustacji dla grup od 15 osób.

WARSZTATY YUGI W ANSEONG

„Yugi” to naczynia ze stopu miedzi i cyny, które mają doskonałe właściwości antybakteryjne. Takie naczynia używane były przez szlachtę w Seulu. Obecnie używa się ich podczas tradycyjnych koreańskich wesel. Naczynia z tego warsztatu były wystawiane na biennale w Gwangju i w Londynie, a także produkowane są kontenery dla luksusowej marki Vacheron Constantin.